O Dozi zelenila...

Biljke, godišnja doba, rad u vrtu, lutanja zelenim površinama, ideje, mnoštvo lijepih fotki...sve to i još mnogo toga, dio je mog bloga Doza zelenila. Iskustva stječem u svom vrtu u okolici Zagreba. Vrt je idealno mjesto na kojem mogu povezati i proširiti teoriju koju usvajam na fakultetu i praksu. Osim rada u vrtu imam puno drugih interesa što se tiče biljaka i prirode. Stoga ću pisati "o svemu što ima korijenje". Nadam se da ćete pronaći pokoji savjet i ideju.

Ako imate kakvih pitanja slobodno pišite na doza.zelenila@gmail.com.
Uživajte u postovima!
Valentina

ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

Slatka zimnica od rajčice

Sezona rajčica na otvorenom je pri kraju. No u plodovima možemo uživati i nakon ljeta, ako ih pretvorimo u finu zimnicu. Osim različitih soseva i šalša, rajčica se može pripremiti i na slatki način. Ove godine ukomponirala sam je u dva različita pekmeza. 

U prvi pekmez stavila sam rajčicu i jabuke te dodala sok od marelice, vanilin šećer i šećer. Za drugi pekmez koristila sam zelene rajčice i šljive, kojima sam također dodala šećer i vanilin šećer.  Kako bi se što manje onih "dobrih" sastojaka plodova izgubilo kuhanjem, pred kraj sam dodala Džemfix, no nije obavezno (samo će se dulje kuhati jer rajčica ima puno vode u sebi).
Omjeri sastojaka nisu fiksni, bitno je paziti da nema više tekućih sastojaka u odnosu na krute te uz povećavanje količine sirovine, treba povećati i količinu šećera.



Očišćene jabuke i raskuhana rajčica spremna za pasiranje


Zelene rajčice i šljive


Pasiranje raskuhane rajčice

Stara drvena pasirka godinama je u našoj obitelji

Pekmez je gotov kad kuhača stoji uspravno

Staklenke spremne za dugu zimu :)