O Dozi zelenila...

Biljke, godišnja doba, rad u vrtu, lutanja zelenim površinama, ideje, mnoštvo lijepih fotki...sve to i još mnogo toga, dio je mog bloga Doza zelenila. Iskustva stječem u svom vrtu u okolici Zagreba. Vrt je idealno mjesto na kojem mogu povezati i proširiti teoriju koju usvajam na fakultetu i praksu. Osim rada u vrtu imam puno drugih interesa što se tiče biljaka i prirode. Stoga ću pisati "o svemu što ima korijenje". Nadam se da ćete pronaći pokoji savjet i ideju.

Ako imate kakvih pitanja slobodno pišite na doza.zelenila@gmail.com.
Uživajte u postovima!
Valentina

četvrtak, 25. veljače 2016.

Buđenje prirode - ljepota proljetnica je u oku promatrača!



Ove godine šume su prekrivene tepihom proljetnica već od početka veljače. Iako me iznenadila njihova rana pojava, to i nije tako neobično pošto nas one mogu uveseljavati (ovisno o godini) već od kraja siječnja. 


Čim se pojave prekrasni vjesnici proljeća, intenziviraju se i moji posjeti šumi. Ima nešto u tom prizoru buđenja prirode da je uvijek posebno. Fascinira me kako se Priroda kao neki dizajner ili umjetnik  potrudi istaknuti i staviti u prvi plan ono najljepše u pojedinom dobu. Tako sada u vrijeme cvatnje proljetnica koje su niskog rasta i čine niski šumski pokrov, na drveću nema lišća, samo nijanse smeđe boje. Na taj način pogled ne bježi u visinu, nego prema tlu te prekrasne boje jednostavno mame na divljenje izbliza. J 

Zanimljiva je i kombinacija boja samih cvjetova. Nijanse plave, ljubičaste i zelene u kombinaciji sa bijelom djeluju opuštajuće, a različiti habitusi biljaka (visoki i pomalo robusni drijemovci, niski šafrani) dodaju cijelom prizoru svojevrsnu dinamiku (slika 1.-4.). 

slika 1.


slika 2.

slika 3.



slika 4.



slika 5. Dvolisni procjepak nježnih plavih cvjetova jedna je od meni najdražih proljetnica :)

slika 6. Cvjetna stabljika procjepka popustila je pod težinom cvjetova

slika 7. U engleskom jeziku visibabu možemo naći kao Snowdrop, mislim da joj taj naziv savršeno odgovara pošto je tako sitna i krhka..


slika 8. Tamnozeleni bubrežasti list je list šumskog kopitnjaka


Slika 9.  Šuplja šupaljka ima neobične pomalo neugledne  prljavo roze cvjetove


slika 10. Šumarice dolaze taman kada su prvi glasnici buđenja prirode, šafrani i drijemovci, na odlasku..







slika 11. Ljuskava potajnica je parazit koji se sva potrebna hranjiva crpi iz biljke domaćina, odnosno kroz korijen obližnjeg drveća.

Slika 12. Potajnica cvjeta samo u proljeće

slika 13. Kada sam uočila prvi cvijet ljuskave potajnice malo sam odmaknula gorrnji sloj lišća i primjetila još cvjetova, uzduž korijena biljke koju parazitira.



slika 14. Medvjeđi luk ima intenzivno zelene sjajne listove te karakterističan miris po luku. Omiljena je biljka sakupljača samoniklog bilja te se koristi u mnogim jelima.

Iz svake šetnje šumom vratim se punih baterija i optimizma, a to isto želim i svima koji dijele sa mnom svoju strast prema šumi i Prirodi samoj. 

Za slijedeću šetnju preporučam priručnik Proljetnice u Hrvatskoj, Državnog zavoda za zaštitu prirode (Zagreb, 2011.) koji se nalazi na linku http://www.sumari.hr/biblio/pdf/14037.pdf 

Uživajte u iščekivanju proljeća!  J

Nema komentara:

Objavi komentar