O Dozi zelenila...

Biljke, godišnja doba, rad u vrtu, lutanja zelenim površinama, ideje, mnoštvo lijepih fotki...sve to i još mnogo toga, dio je mog bloga Doza zelenila. Iskustva stječem u svom vrtu u okolici Zagreba. Vrt je idealno mjesto na kojem mogu povezati i proširiti teoriju koju usvajam na fakultetu i praksu. Osim rada u vrtu imam puno drugih interesa što se tiče biljaka i prirode. Stoga ću pisati "o svemu što ima korijenje". Nadam se da ćete pronaći pokoji savjet i ideju.

Ako imate kakvih pitanja slobodno pišite na doza.zelenila@gmail.com.
Uživajte u postovima!
Valentina

petak, 27. veljače 2015.

Moja veljača





      
Većina radova  još uvijek se odvija u zatvorenom, tako da moja soba i dnevni boravak izgledaju kao klijalište. Uz razne druge projekte u kući, odradila sam i prvu sjetvu.  Na svim slobodnim prozorskim daskama nalaze se posudice sa sjemenkama. Kada dođe malo toplije vrijeme, posudice ću preseliti u stakleni vrt. U par točaka navest ću što sam sve posijala, koji su optimalni uvjeti, i kada se pikira pojedina kultura.

1. Sjetva celera (Apium graveolens L.)

Koristila sam sjeme celera listaša koje sam sakupila ujesen prošle godine. Sjemenke sam skladištila u staklenoj posudici. Sjeme sam prvo očistila od suhih ostataka cvijeta i ostalih primjesa (drugi dijelovi biljke, zemlja). Celer ima najsitnije sjeme od svih drugih vrsta povrća. Pri sjetvi uvijek malo obilnije koristim sjeme.
 
Lončiće od recikliranog papira napunila sam supstratom 2-3 cm ispod vrha, poprskala sam vodom, stavila  sjeme, pokrila tankim slojem supstrata i opet malo poprskala vodom. 
Lončiće sam pokrila prozirnom folijom kako bi supstrat ostao vlažan, a radi cirkulacije zraka, probušila sam par rupica u foliji čačkalicom.  Smjestila sam ih na južni prozor, pošto temperatura treba biti viša od 16 °C. Najbolje ga je pikirati kada razvije dva prava lista.

2. Sjetva peršina korijenaša (Petroselinum crispum ssp. tuberosum) i peršina listaša ( P.c. ssp. crispum)

Koristila sam kupljeno sjeme,  a pošto ima mali postotak klijavosti, kao i kod celera, pri sjetvi nisam štedjela na količini sjemena.
Postupak je isti kao i kod sjetve celera, lončiće sam napunila supstratom, poprskala vodom, posijala sjeme, opet poprskala vodom i stavila foliju.
Optimalna temperatura klijanja i nicanja je oko 20 °C pa sam lončiće, skupa sa lončićima celera, smjestila na južni prozor. Sjeme sporo klija, pa do nicanja može proći i više od 20 dana.
Peršin listaš ću pikirati jedino u slučaju da u lončiću bude pregust raspored biljaka, jer mi je cilj uzgajati ga kao lončanicu na balkonu. Kada vani zatopli, posijat ću ga direktno na gredicu, za kasnije branje i sušenje.

3. Sjetva patlidžana (Solanum melongena)

Posijala sam srednje ranu sortu Domaći srednje dugi u lončić u kojem sam stavila mješavinu supstrata i zeolita. Zalijala sam i pokrila  folijom.  Od sjetve do nicanja proći će i do tri tjedna. Za to vrijeme treba održavati temperaturu prostorije oko 20 °C .


4. Sjetva rajčice (Lycopersicum esculentum)

Posijala sam meni najdraže cherry rajčice i žute rajčice niskog rasta. Od sjetve do nicanja treba 8-11 dana. Pomiješala sam zemlju sa zeolitom.
Patlidžan i rajčicu pikirat ću u fazi dva do tri prava lista.


 
DODATAK--> Što je zeolit? Zašto ga koristimo u uzgoju presadnica?
U vrtnom centru mbm kupila sam kanticu sa 5 kg zeolita. Što je to zapravo i kako se njime koristiti, pojasnit ću iz objašnjenja na deklaraciji. 
,,To je prirodni mineral vulkanskog porijekla, nastao od slojeva vulkanskog pepela koji je bio izložen visokim temperaturama i tlaku. Njegova konfiguracija trodimenzionalne rešetke, poput pčelinjeg saća selektivno privlači i apsorbira štetne pozitivne ione teških metala i pesticida.

Treba ga držati zatvorenog i na suhom mjestu. Kod presadnica se primjenjuje dodavanjem u supstrat (compost i druge smjese) u količini od 10%.
Prednosti kod uzgoja presadnica: bitno smanjuje vrijeme uzgoja presadnica, djeluje kao biostimulator raste, štedi gnojiva (hranjiva) i postupno ih oslobađa, djeluje antiseptički, antibakterijski i antivirusno, potpuno regulira pH tla i osjetno poboljšava organoleptička svojstva presadnica.”
Iz navedenih razloga, odlučila sam  koristiti zeolit pomiješan sa supstratom.









1 komentar:

  1. 1XBet
    Betting in India. It can be great to find the 메이저 토토 사이트 most popular brands, especially ones that offer 포커 betting on sports such as 바카라 사이트 football, tennis,  Rating: 1/10 · ‎Review by Riku 1xbet login VihreasaariWhere can I find 1xbet?Where can w88 I find 1xbet betting?

    OdgovoriIzbriši