O Dozi zelenila...

Biljke, godišnja doba, rad u vrtu, lutanja zelenim površinama, ideje, mnoštvo lijepih fotki...sve to i još mnogo toga, dio je mog bloga Doza zelenila. Iskustva stječem u svom vrtu u okolici Zagreba. Vrt je idealno mjesto na kojem mogu povezati i proširiti teoriju koju usvajam na fakultetu i praksu. Osim rada u vrtu imam puno drugih interesa što se tiče biljaka i prirode. Stoga ću pisati "o svemu što ima korijenje". Nadam se da ćete pronaći pokoji savjet i ideju.

Ako imate kakvih pitanja slobodno pišite na doza.zelenila@gmail.com.
Uživajte u postovima!
Valentina

srijeda, 25. ožujka 2015.

Postavljanje plastenika


Konačno sam u prilici imati komadić zaštićenog prostora u kojem mogu dobrano produžiti vrtlarsku sezonu. Za početak, za kupnju plastenika važna su dva faktora: znati koliku površinu želimo prekriti, odnosno veličinu plastenika i financijsku stranu priče, koliko novaca želimo i možemo uložiti. Konkretno, moj plastenik zauzima površinu od 18 kvadrata, a proizvela ga je tvrtka SanTek d.o.o. iz Novog Marofa. Nakon par pripremnih koraka slijedi postavljanje plastenika.

1.      Odabrati položaj plastenika      

Inače je preporučen položaj za postavljanje negrijanih plastenika sjever-jug, no položaj prvenstveno određujemo prema veličini i obliku vrta te prema stazama u vrtu. Jako je važno da se zimi stranice plastenika mogu očistiti od snijega. Uz sam rub najlona ne smiju biti nanosi snijega, jer oni napinju najlon i na taj način mogu dovesti do urušavanja plastenika. Moj vrt pravokutnog je oblika, prilično je uzak, a gredice su s jedne strane omeđene vinovom lozom, a s druge strane stazom. Kada bih postavila plastenik u smjer sjever-jug, zimi bi snijeg pao na lozu i uništio je, a kako je dosta uzak prostor između loze i plastenika, ne bih bila u mogućnosti počistiti snijeg uduž čitavog plastenika.  Uzevši u obzir sve od navedenog, moj plastenik ima smjer istok-zapad, a budući da je na čistini i nema drveća da mu stvara hlad, cijeli je dan obasjan suncem.

2.      Priprema terena  

Na dijelu vrta gdje sam planirala postaviti plastenik nalazio se red malina i kupina te matovilac. Matovilac sam pobrala za salatu J, a kupine i maline sam iskopala s korijenom, dio presadila na drugo mjesto, a dio darovala. Nakon toga, cijelu površinu smo preštihali, pognojili (5 tački zrelog konjskog gnoja) te prekopali kopačicom. Površina je rahla, usitnjena i ravnomjerno pognojena. Bitno je poravnati teren kako ne bi“visio” na jednu stranu, tako da kod postavljanja ne bismo imali problema.

3.      Mjerenje  i označavanje

Sad kada je površina pripremljena, pokolčili smo krajeve budućeg plastenika. Kolce smo povezali špagom. Kolci se stavljaju na 10 cm unutar površine budućeg plastenika. Konkretno, površina plastenika je 3,00 x 6,00 metara, a kolci su na udaljenosti 2,90 x 5,90 metara.

4.      Kopanje jaraka

Potrebno je uzduž špage, na sve četiri strane, iskopati jarke širine 25 cm (širina štihače) i dubine 20 cm. Izvađenu zemlju treba stavljati izvan jarka.Ona će nam biti potrebna pri zatrpavanju folije plastenika.

5.      Postavljanje konstrukcije


Postavljanje konstrukcije sastoji se od više koraka. Prvo se postave čeoni lukovi i povežu se sa srednjom poprečnom cijevi. Zatim se umetnu štokovi prozora i vrata. Na spojnice glavne poprečne cijevi spoje se ostali lukovi. Nakon toga na sve lukove pričvrste se sa svake strane, po dužini, dvije dugačke poprečne cijevi. Svi dijelovi plastenika zabijaju se još 20 cm ispod razine dna jarka. Na te cijevi dodatno se pričvrste manji potpornji radi sprječavanja udubljenja plastenika pod utjecajem pljuskova ili snijega. Kako lukovi ne bi upali u zemlju preko mjere, spojili smo ih s drvenim impregniranim letvama. Na mjestima gdje se nalaze plastične spojnice, spojeve treba dodatno učvrstiti vijcima. Kada sve to napravimo dobili smo “kostur”.

6.      Postavljanje folije

Prvo se postavlja folija na prednju i zadnju stranu plastenika, odnosno na strane gdje su prozor i vrata. Otvori za vrata i prozor izrezuju se tek kad se postavi sva folija. Nakon što se zatvore prednja i stražnja strana, postavlja se plastenička folija na lukove. Odrola se uz bok plastenika i navuče se preko lukova. Bitno je paziti na to da je folija što bliže lukovima, jer ako puše vjetar i zavuče nam se ispod folije, ona će djelovati poput jedra, zbog čega bi se teško mogla kontrolirati. Folija sa svih strana plastenika mora biti razmještena tako da se početak nalazi u jarku, odnosno prekriva dno jarka. Tijekom postavljanja važno je da je folija napeta preko lukova, da nema nabora. Folija se za lukove privremeno pričvrsti plastičnim spojnicama.

7.      Zatrpavanje folije

Foliju ravnomjerno rasporedimo podnu jarka i zatrpamo zemljom koju smo izvadili iz jarka.  Visina sloja zemlje treba biti jednaka s vanjske i unutarnje strane plastenika kako ne bi došlo do napinjanja i pucanja folije. Nakon toga folija se dodatno učvrsti kopčama za prednju i zadnju stranicu i sa ljepljivom trakom se čeone folije povežu s pokrovnom folijom. Zatim se izrežu otvori za vrata i prozor.

8.      Dodatna obrada tla


Postavljajući plastenik prelazili smo mali milijun puta njegovom površinom. Tlo je ostalo zbijeno pa smo ga još jednom usitnili kopačicom.



9.      Sjetva, pikiranje, sadnja, reznice i sve ostalo što zaželimo! J




Nema komentara:

Objavi komentar