O Dozi zelenila...

Biljke, godišnja doba, rad u vrtu, lutanja zelenim površinama, ideje, mnoštvo lijepih fotki...sve to i još mnogo toga, dio je mog bloga Doza zelenila. Iskustva stječem u svom vrtu u okolici Zagreba. Vrt je idealno mjesto na kojem mogu povezati i proširiti teoriju koju usvajam na fakultetu i praksu. Osim rada u vrtu imam puno drugih interesa što se tiče biljaka i prirode. Stoga ću pisati "o svemu što ima korijenje". Nadam se da ćete pronaći pokoji savjet i ideju.

Ako imate kakvih pitanja slobodno pišite na doza.zelenila@gmail.com.
Uživajte u postovima!
Valentina

subota, 30. svibnja 2015.

Kopriva i gavez - prijatelji naših vrtova


U proljeće i ljeto svugdje oko nas nalaze se brojne korisne biljke: bilo u vrtu, bilo na livadi ili na rubnim dijelovima šume. Kako bih spojila ugodno s korisnim, u šetnju šumom obavezno nosim košaricu i škare. U kasnu jesen kako bih nabrala malo šipka za čaj, a u proljeće i ljeto zbog svježe koprive i gaveza.

Kopriva (lat. Urtica dioica) je kod nas u prirodi samonikla biljka, no, ako želimo, možemo je uzgajati i u vrtu, kako bismo je imali u blizini kad nam zatreba. Višegodišnja je zeljasta biljka koju možemo pronaći od proljeća do jeseni, a zimi prezimljava u obliku podzemne stabljike u tlu. Na položajima koji joj odgovaraju može doseći visinu od 1,5 metara. Listovi su joj prekriveni dlačicama– žarnicama, koje su izuzetno neugodne na dodir. Većina nas, sigurno,ovu biljku pamti još od malih nogu jer smo se više puta na nju opekli, a onda su nam bake znale govoriti “To ti je dobro za kožu, za reumu…”. I nisu griješile jer kopriva je vrlo korisna biljka - sadrži kalij, kalcij, fosfor, željezo, vitamin C. Dobra je za probavni sustav, za anemiju, a od nje se spravljaju čaj i sok… Povoljno djelovanje očituje se i na biljkama. Ona povećava otpornost biljke na nepovoljne uvjete i štetne organizme. Budući da raste na tlu bogatom dušikom, bogata je dušikom i njegovim spojevima.
Najčešće pripremam tekuće gnojivo od koprive. 

Priprema je vrlo jednostavna. U otprilike 10L vode stavim oko 1kg usitnjene koprive. Kantu zatvorim poklopcem i ostavim je oko 5 dana na suncu. Gnojivo ima izrazito neugodan miris, no ako imamo na umu da je dobro za naš vrt i biljke, lakše se nosimo s time. Gnojivo možemo koristiti nerazrijeđeno i razrijeđeno, ovisno o našim potrebama. Nerazrijeđeno gnojivo prskamo po naličju lista (donjoj strani) protiv lisnih ušiju (npr. po ružama)  i crvenog pauka. Za folijarnu prihranu gnojivo razrjeđujem vodom u omjeru 1:10. U kojem god obliku koristili gnojivo, trebamo ga prvo procijediti, kroz gazu ili sito, kako nam krupniji djelovi biljke ne bi začepili prskalicu. Koprivu možemo koristiti i kao malč u vrtu. Osim što sprječava rast korova i brzo isparavanje vlage iz tla, ona obogaćuje tlo dušikom.

slika 1 Gavez u prirodi
slika 2 Priprema gnojiva
Gavez (lat. Symphytum officinale) je također jedna od nama korisnih biljaka. Pronalazim ga na putu do šume, na vlažnim dijelovima livada i kraj prokopanih jama uz njive, gdje se zadržava velika količina vlage. Možemo ga skupljati od proljeća do jeseni. Biljku krase lijepi zvonoliki ljubičasti cvjetovi, a listovi su joj dugački i tamnozeleni s krupnim dlakama. 

Listovi i korijen imaju ljekovita svojstva. Od njih se prave oblozi za liječenje vanjskih ozljeda. Za preparate kojima ću tretirati biljke skupljam listove i stabljiku, koji se usto mogu kombinirati s drugim korisnim biljem:preslicom, stolisnikom ili koprivom. Dobar je dodatak u tekućim gnojivima jer sadrži puno minerala.

 Važno je da korijen ostavimo u tlu kako bi se mogao obnoviti i dalje rasti. Gavez kao i kopriva prezimljava u obliku podzemne stabljike u tlu. Postupak spravljanja tekućeg gnojiva od gaveza jednak je onome za koprive.

Sušenje koprive i gaveza

Dio listova koprive i gaveza sušim na prozračnom i sjenovitom mjestu, na zaštićenom dijelu balkona. Na taj način ove biljke bit će mi odmah pri ruci kada ih zatrebam. Osušene biljke imaju veću koncentraciju  tvari nego svježe biljke pa ih je potrebno razrijediti u većem omjeru s vodom. Moj je omjer jedna jušna žlica na 10 L vode. Nakon 24 sata otopina je spremna za prskanje.


Nema komentara:

Objavi komentar