O Dozi zelenila...

Biljke, godišnja doba, rad u vrtu, lutanja zelenim površinama, ideje, mnoštvo lijepih fotki...sve to i još mnogo toga, dio je mog bloga Doza zelenila. Iskustva stječem u svom vrtu u okolici Zagreba. Vrt je idealno mjesto na kojem mogu povezati i proširiti teoriju koju usvajam na fakultetu i praksu. Osim rada u vrtu imam puno drugih interesa što se tiče biljaka i prirode. Stoga ću pisati "o svemu što ima korijenje". Nadam se da ćete pronaći pokoji savjet i ideju.

Ako imate kakvih pitanja slobodno pišite na doza.zelenila@gmail.com.
Uživajte u postovima!
Valentina

nedjelja, 19. lipnja 2016.

Pekmezi od trešanja

S dolaskom proljeća svi nekako jedva dočekamo trešnje. Najfinije ih je jesti odmah ispod krošnje, onako hladne, svježe i hrskave. Ove godine odlučila sam ih ''sačuvati'' za kasnije, u obliku pekmeza kako bih mogla uživati u njima i nakon što završi njihova sezona. :)

Napravila sam jedna klasičan pekmez sa 100% udjelom trešnji i jedan u kojem sam isprobala kombinaciju trešnje i aronije.






PEKMEZ- TREŠNJA

Sastojci

- 2 kg očišćenih trešanja
- 0.7 kg šećera
- 1 vanilin šećer

Trešnje sam očistila i stavila kuhati, prvo sam stavila pola količine šećera, a nakon otprilike pola sata i drugu polovicu. Trešnje imaju veliki udio vode, stoga ih treba dosta dugo kuhati ukoliko se želi postići željena gustoća. Pekmez sam kuhala otprilike sat i 45 minuta. Na površini može doći do pojave pjene. Pjenu sam odstranjivala žlicom jer ona može kasnije dovesti do kraćeg vremena čuvanja pekmeza. U staklenke sam ga punila dan kasnije prije čega sam ponovno zagrijala pekmez do vrenja. Vrućom smjesom punila sam staklenke prethodno zagrijane na 50 °C (10-ak min).

PEKMEZ-  TREŠNJA I ARONIJA

Sastojci

- 0.8 kg očišćenih trešanja
- 0.2 kg smrznutih aronija
- 0.3 kg šećera
- 2 vanilin šećera

Aronije su u zadnje vrijeme sve cjenjenije i traženije bobičasto voće. Trpkog su okusa i zato su (barem meni) najbolje u kombinaciji sa nekim drugim puno slađim voćem. Osim toga, aronije sadrže puno pektina koji zgušnjava pekmez, a pošto trešnja sadrži puno vode, dodatkom aronije brže će se zgusnuti do željene teksture.
Prvo sam smrznute aronije stavila na vatru i posipala sa polovicom količine šećera. Brzo su se raskuhale ( nakon 10-ak minuta), zatim sam u tu smjesu dodala očišćene trešnje. Nakon što smjesa zavrije potrebno je češće miješati i dodati preostalu količinu šećera. Ukupno vrijeme kuhanja je oko 6o minuta, što je kraće u odnosu na pekmez od samih trešanja, baš zbog pektina iz aronije. Punjenje staklenki isto je kao gore navedeno. :)

Postupak u slikama


Svježe ubrane trešnje, odvojiti sve trule plodove

Očišćene trešnje
Očišćene trešnje i smrznute aronije



Aronije i trešnje

Kod kuhanja je bitno da višak vode ispari

Staklenke spremne za pohranu u smočnicu

Dobar tek! :)