O Dozi zelenila...

Biljke, godišnja doba, rad u vrtu, lutanja zelenim površinama, ideje, mnoštvo lijepih fotki...sve to i još mnogo toga, dio je mog bloga Doza zelenila. Iskustva stječem u svom vrtu u okolici Zagreba. Vrt je idealno mjesto na kojem mogu povezati i proširiti teoriju koju usvajam na fakultetu i praksu. Osim rada u vrtu imam puno drugih interesa što se tiče biljaka i prirode. Stoga ću pisati "o svemu što ima korijenje". Nadam se da ćete pronaći pokoji savjet i ideju.

Ako imate kakvih pitanja slobodno pišite na doza.zelenila@gmail.com.
Uživajte u postovima!
Valentina

ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Adventski vijenac od hortenzije

Hortenzija (lat. Hydrangea) ukrasna je trajnica koja zadivljuje svojim velikim loptastim cvjetovima. No, kada prođe vrijeme cvatnje oni ne otpadaju, već samo izgube one vesele boje te su prošarani crvenim, zelenim i smeđim nijansama. Takve još vlažne cvjetove možemo ubrati, posušiti i iskoristiti u različitim dekoracijama.

Kako osušiti hortenzije?

Bilo da ih režemo dok su još vedre (rozi, plavi cvjetovi) ili kada promijene boju, cvjetovi će se najbolje  osušiti i sačuvati ukoliko su u vazi/kanti/posudi sa puno vode. Na taj način cvjetovi će se polako sušiti i dijelom očuvati boju koju su imali prije sušenja.

Upravo na takav način osušene su hortenzije koje sam ove godine iskoristila za svoj adventski vijenac.

Potrebni materijal:

- slamnati vijenčić
- vitler žica
- cvjetovi hortenzije
- bijeli akrilni lak
- ukrasne kuglice
- spužva za aranžiranje
- svijeće
- ukrasna figurica
- mašna
- plastični tanjur za podlogu
- pištolj za vruće lijepljenje

Postupak izrade u slikama:

1. Pletenje vijenca od cvjetova

Pletem ga po principu sredina-lijevo-desno, odnosno prvi cvijet vežem na sredinu, zatim redom s desne strane vijenca, pa s lijeve. Bitno je da se nigdje ne nazire slamnati vijenac, te da su cvjetovi otprilike iste veličine (optrga se po potrebi), jer će jedino tako vijenac biti jednakog oblika sa svih strana.
 

2. Bojanje vijenca

Preporuča se sprejati cvjetove koji su u potpunosti suhi, osim što će  vijenac dobiti ''zimski'' elegantni štih, usput će lak dodatno učvrstiti cvjetove i smanjiti osipanje.


3. Dekoriranje vijenca

Svoj adventski sam zamislila tako da je hortenzija podloga, a ostale dodatkesam gradila u sredini vijenca. Kako bih uspješno fiksirala sve kuglice, svijeće i figuricu, prvo sam zalijepila slamnati vijenac za plastični tanjur koji je promjera slamnatog vijenca (ne rub hortenzija). Zatim sam u sredinu vijenca umetnula spužvu za aranžiranje i zalijepila je za tanjur. Na taj način dobila sam osnovu na koju sam dalje kombinirala i lijepila pripremljene ukrase.





Adventski  je spreman za doček Božića! :)