O Dozi zelenila...

Biljke, godišnja doba, rad u vrtu, lutanja zelenim površinama, ideje, mnoštvo lijepih fotki...sve to i još mnogo toga, dio je mog bloga Doza zelenila. Iskustva stječem u svom vrtu u okolici Zagreba. Vrt je idealno mjesto na kojem mogu povezati i proširiti teoriju koju usvajam na fakultetu i praksu. Osim rada u vrtu imam puno drugih interesa što se tiče biljaka i prirode. Stoga ću pisati "o svemu što ima korijenje". Nadam se da ćete pronaći pokoji savjet i ideju.

Ako imate kakvih pitanja slobodno pišite na doza.zelenila@gmail.com.
Uživajte u postovima!
Valentina

srijeda, 18. veljače 2015.

Duga zima - pripreme za vrtlarsku sezonu

  Zima je nama vrtlarima nekako uvijek duga, čak preduga. Dobro je napraviti odmak od stvari i radnji koje nam često oduzimaju i po par sati dnevno, no ipak imamo “nemirne ruke” i jedva čekamo opet čeprkati po našim gredicama. 

 Siječanj i veljača pravo su vrijeme da, ako to već nismo, počnemo planirati koje kulture želimo uzgajati, želimo li sami uzgajati presadnice, te trebamo li dokupiti sjeme koje nam nedostaje, mogli bismo reći napraviti inventuru sjemena

Ukoliko smo već prije napravili planove, od sredine prema kraju veljače, pogodno je vrijeme za prvu sjetvu u lončiće

Poželjno je osigurati si neku bilježnicu u koju možemo bilježiti poslove koje smo obavljali, planove, zanimljive ideje na koje smo naišli, a htjeli bismo ih jednom isprobati ili kakav recept za preparat kojom ćemo tretirati biljke. 
Takvi zapisi nam kasnije uvijek dobro dođu, ako želimo usporediti dvije vrtlarske sezone ili se prisjetiti kako smo nešto napravili prethodne godine, jer zima je ipak duga, a obaveza u vrtu i van njega je puno. U prodaji ima puno različitih dnevnika velikog ili malog formata, mekih ili tvrdih korica. 
Mislim da nema pravog ili krivog formata, svatko ima svoje želje i vizije. Meni je nekako najvažnije da je to lagana i praktična “tekica”, mekih korica, koju mogu nositi i premještati po vrtu, princip “kuda ja, tuda i ona”. J


Dok u kući ili grijanom stakleniku polako počinjemo pripremu za nadolazeću sezonu i prve sjetve, vani je još uvijek zima i snijeg. Iako već početkom veljače svi nestrpljivo čekamo prve prave zrake sunca i toplije vrijeme, kako bi konačno započeli sa radovima u vrtu i duljim boravkom vani, zasad se moramo zadovoljiti kojom kratkom šetnjom.

 Pod snijegom

 Makar, i vrt pod snijegom ima svoje čari i koristi.  
Naime, snježni pokrivač povoljno djeluje na naše gredice. Snijeg sadrži puno zraka, te djeluje kao svojevrstan izolator. Sunčeve zrake koje danju obasjavaju snijeg većinom se od njega odbijaju, a ono malo topline koju snijeg primi, troši se na njegovo direktno isparavanje, te topljenje. Pošto snijeg po karakteristikama nije vodič, po noći se hladi samo gornji sloj snježnog pokrivača, time je tlo zaštićeno od smrzavanja.


Biljke su u stadiju zimskog mirovanja, no sa životinjama nije isti slučaj. Zakoračimo li malo izvan ograđenih vrtova, prema šumi ili obradivim površinama uz rub šume, možemo primijetiti tragove različitih životinja koje nastanjuju šumu i gusto nisko raslinje uz šumu. Tako možemo vidjeti otiske srne, zeca, lisice ili fazana. Svi su oni u ovim zimskim danima u potrazi za hranom. Ako nam se posreći možda se i sretnemo s kojim stanovnikom šume “oči u oči”.






Nema komentara:

Objavi komentar