Pošto je zimi uskoro kraj, možemo polako početi sa sjetvom
raznih sorata paprike, rajčice, patlidžana, te sporoklijajućih vrsta kao što
su na primjer celer i peršin. Stoga sam pripremila ovaj mali podsjetnik. J
Sijati
možemo u posude raznih oblika, to mogu biti različite plastične teglice,
razgradivi lončići s kojima biljku možemo odmah zasaditi u tlo, pa čak i kutije
od jaja. U tom pogledu možemo kombinirati svoju maštu s mogućnostima.
Bitno
je da sjemenkama osiguramo optimalnu dubinu sjetve, dovoljno svjetla, te povoljnu vlagu supstrata kako bi imale što bolje uvjete za klijanje i nicanje. Ne trebaju nužno sve kulture svjetlo, rajčica bolje klija u mraku, makar ovisi o kultivaru. Nisam primjetila da svjetlost negativno utječe na klijanje sorata Volovsko srce, Marmande i cherry rajčicu.
Nakon što su biljčice dospijele u fazu kotiledona i kada se
između kotiledona počinju pojavljivati prvi pravi listovi, vrijeme je za
pikiranje. Plodovito povrće (paprika, rajčica) pikiramo u fazi prvog lista, a celer u fazi dva
prava lista. Možemo pikirati u čašice od jogurta, kupljene polistirenske
kontejnere, konzerve, role wc papira ili “uradi sam” lončiće od stiropora (kao na slici).
Zašto pikiramo?
Pikiranje vršimo kako bi biljčica imala dovoljno prostora da razvije korijenovu
mrežu, te da naraste u kvalitetnu čvrstu presadnicu. Presadnice rajčice obično
pikiramo malo dublje nego što su dosada bile, pošto stabljika ima sposobnost
stvaranja adventivnog korijenja, koje će dodatno povećati površinu korijena
biljke. Presadnice uzgojene na ovakav način zovemo presadnice s grudom supstrata. Prednosti presadnica s grudom supstrata su mnogostruke: nema zastoja u rastu, premještamo ih i sadimo sa grudom u kojoj je već prisutna određena količina hranjiva i vode, gruda zemlje sprječava isušivanje korijena, manji je stres kod presađivanja, te su i šanse da će se presadnica "primiti" veće.
Pikirati možemo prstima, pomoću štapića, olovke, kuhače i slično.
Gdje pikirati?
Naravno, za pikiranje nam je potreban prikladan prostor, po mogućnosti mjesto predviđeno
samo za to. Rad sa biljem ima i terapeutski učinak, on nas na neki način i
opušta, stoga u tim trenucima treba i uživati. Bitno je usredotočiti se na
sadašnji trenutak, te da svaki korak uzgoja obavljamo zadovoljni sa već
postignutim.
slika 1. pikiranje artičoke Romanesco, 2014. godina slika 2. pikiranje rajčice slika 3. prikaz prostora koji koristim za pikiranje |
Možda zvuči malo smiješno, no svaki puta kada sam mislima već bila
na gredici punoj prekrasnih rajčica i već tijekom pikiranja računala optimalan
prinos i koliko mi čega treba za sok, pekmez, šalšu…dogodilo se ili da je pola
presadnica poharala gljivična bolest, ili kasnije, kada su biljke donosile plod
pojavila se plamenjača, velika suša i slično.
Svakako, znam da na te pojave
nisu utjecale moje želje i predviđanja, no mislim da nije sve u našoj moći, te
i ako optimiziramo sve uvjete, može nam se dogoditi neka nepredviđena
situacija. Stoga sam zaključila da treba uživati u svim koracima procesa
uzgoja, tako ćemo se u slučaju neke nezgode ili mogućeg propusta, možda malo
manje razočarati i usredotočiti se na rješavanje problema, kako bi pokušali
spriječiti sličnu situaciju u budućnosti.
Nadam se da ćete se, ako već niste, okušati u uzgoju vlastitih presadnica.
P.S. Ostatak o sjetvi slijedi ubrzo! J
Nema komentara:
Objavi komentar