Pred kraj jeseni, negdje krajem studenog, s kolegicama sam
bila u Ikei. Za oko su nam zapele
tri zelene papirnate čašice. Približivši se vidjele smo da se radi o “setu za uzgoj začinskog bilja”. Naime, u
poprilično nisku cijenu od 15-ak
kuna, bile su uključene: tri čašice, tri dehidrirana -
bosiljak, timijan i korijandar. Naravno da takvo što nisam mogla
propustiti, kupila sam jedan paket i odlučila vidjeti kako će uspijeti. Smatram
da je dobro s vremena na vrijeme isprobati neki novi “proizvod” ovakvog tipa. J
supstrata za sjetvu i tri paketića sjemena za tri začinske vrste
supstrata za sjetvu i tri paketića sjemena za tri začinske vrste
Timijan - kralj pizze
Prva mi je asocijacija na ovo začinsko bilje prekrasnog
habitusa, naizgled nježnih izbojaka i listića, fina topla pizza ili kruščići sa začinskim
biljem i maslinovim uljem. Timijan (lat. Thymus
vulgaris) voli sunčane položaje, tla
na kojima se ne nakuplja vlaga, po mogućnosti pjeskovita. Mladi izbojci su zeljasti, možemo ih polako obirati od
svibnja. Moramo paziti da biljci ostavimo dovoljno zelene mase, kako bi se
mogla dobro obnoviti, a mi i dalje uživati u njenim aromama. Već tijekom ljeta,
u srpnju i kolovozu, zeljasti izbojci odrvene, tada možemo brati timijan za
sušenje.
Bosiljak – pesto,
pesto, pesto
Bosiljak (lat. Ocimum
basilicum), začin kojeg nikad previše, bilo u salati, pestu, u nepogrešivoj
kombinaciji sa rajčicom i sirom ili kao jednostavna dekoracija. Svojim velikim,
oblim, jarko zelenim listovima nezaobilazan je dio i ukras svakog začinskog vrta. To je jednogodišnja
biljka, koju možemo početi brati kada na svijetlozelenim stabljikama razvije listove. Također kao i kod timijana, moramo paziti da biljci ostavimo dovoljno
lisne mase, da se može obnoviti i potjerati nove listove. Cvate jako lijepim sitnim bijelim cvjetićima.
Korijandar – čistač
organizma
Korijandar dosad nisam uzgajala među svojim začinima, uvijek
sam kupovala gotovu sadnicu u rasadniku ili u nekom od supermarketa. Drago mi
je da se nalazi u ovom paketu iz Ikee, zato što je izvrstan u čišćenju
organizma od štetnih tvari, jako
dobar za ljude koji imaju anemiju,
smanjuje razinu šećera u krvi i ima još
mnogo drugih pozitivnih učinaka na naš
organizam. Listovi (mladi) se uvijek pripremaju svježi, kao dodatak jelu, no možemo koristiti i osušeno usitnjeno
sjeme (bere se kad je zrelo).
Sjetva
U veljači (14.2.),
odlučila sam konačno otvoriti “zeleni set” i posijati začine. Još ne mogu van
na vrt, barem malo da zadovoljim svoju želju za radom sa zemljom.
·
Sadržaj seta
-
3 komada dehidriranog supstrata
-
3 paketića sjemenki ( 0,08g bosiljka, 0,06g
timijana i 0,4g korijandra)
Za sjetvu su mi još potrebni:
-kanta/posuda srednje
veličine
- mala vrtlarska lopatica
- čačkalica, škare, gumice
- prozirna folija
Kada sam otvorila set, unutra je bio papirić sa uputama, što
je odlično, pogotovo ako netko odluči
kupiti ovaj proizvod, a dosada se nije
upuštao u uzgoj biljaka.
U posudu sam ulijala 6 decilitara vode i stavila dehidrirani
supstrat. U roku od 1-2 minute, supstrat je upio svu vodu i povećao se u obujmu
za oko 3 puta. Pošto je već bio lijepo razdijeljen na tri dijela, popunila sam
čaše sa supstratom, do otprilike 3 cm ispod ruba. Ostavila sam malo supstrata
za pokriti sjemenke. Posijala sam sjemenke u odgovarajuće čašice (da, sve je
lijepo napisano do te mjere da su i čašice imenovane J), te ih pokrila ostatkom
supstrata. Čašice sam prekrila prozirnom folijom na kojoj sam izbušila rupice kako bi zrak mogao cirkulirati.
Nakon toga čašice stavila sam na toplo (18-20 C) i svijetlo
(kraj prozora) mjesto. Zalijevati treba prema potrebi, ne previše, da nam sjeme
ne trune.
Postupak u slikama:
19.02.2015. |
19.2. (peti dan) Bosiljak i timijan niknuli su, a korijandru treba još malo vremena. Pošto je bilo sunčano, a teglice su smještene na južnom prozoru, morala sam ih malo zaštititi zavjesom od direktnih sunčevih zraka.
21.02.2015. |
21.2. Timijan i
bosiljak narasli su do folije pa sam je maknula, a umjesto nje stavila
plastičnu posudu koja sada ima ulogu plastenika. Kotiledoni timijana su
sićušni, ovalni, intenzivno zeleni, glatki i sjajni. Hipokotil (dio ispod
kotiledona) je bez dlačica, svijetlozelene boje. Bosiljak ima krupnije kotiledone nego timijan, ovalni su, jarko zelene boje. Hipokotil je prekriven
sitnim rijetkim dlačicama. Korijandar je malo napredovao, no kotiledoni se još
nisu razdvojili.
22.2. Supke
korijandra razdvojile su se, svjetlozelene su, izdužene i uske. Maknula sam
foliju i poklopila plastičnom posudicom.
24.02.2015. |
24.2. Timijan i
bosiljak polako rastu, a korijandar mi je veliko iznenađenje. Iako je kasnije
niknuo u odnosu na timijan i bosiljak, sada pokazuje veći napredak u kratkom
roku. Svaki dan posudice s biljkama okrećem da dobijem uspravne biljke, pošto
se biljke naginju prema svjetlu.
Nema komentara:
Objavi komentar