O Dozi zelenila...

Biljke, godišnja doba, rad u vrtu, lutanja zelenim površinama, ideje, mnoštvo lijepih fotki...sve to i još mnogo toga, dio je mog bloga Doza zelenila. Iskustva stječem u svom vrtu u okolici Zagreba. Vrt je idealno mjesto na kojem mogu povezati i proširiti teoriju koju usvajam na fakultetu i praksu. Osim rada u vrtu imam puno drugih interesa što se tiče biljaka i prirode. Stoga ću pisati "o svemu što ima korijenje". Nadam se da ćete pronaći pokoji savjet i ideju.

Ako imate kakvih pitanja slobodno pišite na doza.zelenila@gmail.com.
Uživajte u postovima!
Valentina

utorak, 17. ožujka 2015.

Uvertira u proljeće - Čudesna šuma

Kalendarski proljeće počinje 21.ožujka,  no priroda započinje svoje buđenje puno ranije. Već krajem veljače, u šetnji šumom, možemo pronaći prve vjesnike proljeća i uživati u njihovim vedrim bojama. Pošto ove godine kraj veljače nije bio okovan snježnim pokrivačem, šuma je bila pokrivena šarenim tepihom ljubičastih šafrana i bijelog proljetnog drijemovca.

Šafran (lat. Crocus)

Šafran svrstavamo u porodicu irisa.Zanimljiv nam je iz više razloga, jer osim što je oku ugodan, šafran je jestivo, samoniklo i medonosno bilje. Čini gust pokrov na tlu šume, pa moram malo pripaziti dok hodam, da ne uništim biljke. Šafrani se u šumi javljaju od sredine veljače, ovisno o vremenskim prilikama. Danju su cvjetovi otvoreni, a noću i po oblačnom vremenu, zatvoreni. Primjećujem da su na sunčanim i polusjenovitim dijelovima šume, na položajima gdje sunčeve zrake probijaju grane drveća. Iako je tlo toliko natopljeno vodom, da mi čizme upadaju dok hodam, izgleda da to ne smeta šafranima. U isto vrijeme nalazim biljke u različitim fazama rasta. Prvo se iznad tla pojave intenzivno zeleni uski listovi, a zatim cvijet. Listovi, kada  su potpuno razvijeni, tamnozelene su boje, a po sredini imaju bijelu prugu. Cvijet se sastoji od 6 latica, 3 prašnika i 1 tučka. Boja cvijeta varira. U mojoj šumi može se naići na bijeli, bijeli sa  tamnoljubičastom prugom na vrhu latica, svjetloljubičasti, te svjetloljubičasti sa tamnoljubičastom prugom na vrhu latica . Prezimljava u tlu, u obliku malog lukovičastog gomolja.


Proljetni drijemovac (lat. Leucojum )

Gotovo svi ovu biljku poznaju pod nazivom “zvončić”, zbog karakterističnog oblika. Svrstavamo ga u porodicu sunovrata. 

Pojavljuje se ovisno o vremenskim uvjetima, a ove godine, naišla sam na njega već krajem veljače. Pronašla sam ga u šumi, u kojoj rastu i šafrani, ali na drugom kraju, gotovo zasebno od šafrana. Na jednom dijelu šume vidi se kao neka granica, prijelaz, od zvončića, prema šafranima. Zbog kišne veljače, položaji u šumi, na kojima se nalazi, najvlažnija su mjesta u šumi, gotovo da raste u lokvama i kraj njih. 
Stabljika je tamnozelena. Kao i kod šafrana, iznad površine tla prvo se razvijaju dugački, tamnozeleni glatki listovi, a zatim cvjetna stabljika, na vrhu koje se nalazi cvijet. Prateći liniju od vrha lista do tla, primjećujem da listovi nisu pričvršćeni za stabljiku, ne izlaze iz nje, nego izlaze direktno iz tla, odnosno iz lukovice. Cvjetovi vise, sastoje se od 6 bijelih latica, na vrhu kojih se nalazi zelena točkica, a na ponekom cvijetu  i žuta. Prezimljuje u tlu, u obliku lukovice. Važno je napomenuti, da je branje ove proljetnice zabranjeno i kažnjivo! Možemo im se, iznova, svake godine diviti u šetnjama šumom. J

Visibaba ( Galanthus sp.)




Visibaba, kao i proljetni drijemovac, pripada u porodicu sunovrata. To možemo zaključiti i prema tome, što su naizgled dosta slične. Također, isto kao kod šafrana i drijemovca, pojava ove proljetnice ovisi o vremenskim prilikama. 
U šetnji sam je opazila već od sredine veljače. Kao i prethodnim dvjema vrstama, stanište su joj listopadne šume. Listovi visibabe sitniji su od listova drijemovca i tamnozelene su boje. Stabljika je intenzivno zelena, a na vrhu se nalazi bijeli cvijet, koji visi. Na vrhu latica, koje su sitnije nego kod drijemovca, nalazi se zelena mrljica.

Šetnja šumom u proljeće može nam poslužiti kao punjenje baterija. Udisanje svježeg zraka i pogled na šareni cvjetni tepih, budi u nama optimizam i poriv da se malo “pokrenemo” iz zimskog sna, jer ipak, proljeće je već iza ugla! J


Još par fotkica: 

Zatvoreni cvjetovi šafrana, zbog oblačnog vremena.

Listovi šafrana prvi izviruju iz tla, a zatim biljka procvjeta.

Elegancija "zvončića".

Šafrani čine čaroban ljubičasti pokrivač.

"Otočić" sa šafranima.

U šumi možemo naći različite oblike.


Nema komentara:

Objavi komentar