Bob (lat. Vicia faba) je vrlo zdrava i ukusna mahunarka. Sam uzgoj boba
poprilično je jednostavan. U ovom članku podijelit ću s vama svoje iskustvo uzgoja boba. J
Bob se u kontinentalnim krajevima sije u ožujku i
travnju, kada su povoljne temperature za klijanje i nicanje (5-6 °C).
U palete koje sam postavila na mokri karton
(kako bih spriječila prodor korova) stavila sam mješavinu vrtne zemlje,
kupljenog komposta i supstrata u kojem su se uzgajali šampinjoni. Zanimalo me
kako će (i hoće li uopće) na ovako postavljenoj improviziranoj gredici uspjeti
uzgoj presadnica boba.
Paleta sa posijanim bobom |
Bob nakon dva tjedna |
Nakon otprilike dva tjedna bob proviruje iznad površine tla.
Klijavost sjemena boba obično je jako dobra te iz gotovo svake kućice nikne onoliko
biljčica koliko sam sjemenki posijala. Što se tiče samog nicanja i razvoja
presadnica u paletama i na gredici, nije bilo neke bitnije razlike. No zamjetne
je razlike bilo u broju puževa. Presadnice na gredicama danonoćno su bile hrana
puževima. Puževi čine neposrednu štetu tako što jedu dijelove listova i stabljike
(ako pregrizu stabljiku, cijela biljka se slomi) te posrednu, jedenjem smanjujući
zelenu površinu biljke koja je odgovorna za fotosintezu. Također, na mjestima
ugriza otvorene su rane na kojima može doći do pojave različitih bolesti.
Nakon otprilike tri tjedna sadnice boba dovoljno su čvrste i
velike da se mogu presaditi
Nakon tri tjedna, bob sam presadila na gredicu. |
Početkom svibnja bob je već prilično visok. Potreban mu je
potporanj kako se stabljike ne bi slomile pod težinom same biljke ili zbog
naleta vjetra. U izradi potpornja koristila sam uže te razne letvice i kolce
koji su otprilike iste duljine. Uz postavljanje potpornja, bob treba s obje
strane nagrnuti zemljom. U ovoj fazi razvoja na mjestima između lista i
stabljike možemo razaznati pupoljke cvjetova, u skupinama po tri-četiri.
Cvjetanje i razvoj mahuna kod boba se odvijaju sukcesivno, odozdo prema gore,
stoga će se prve mahune za berbu nalaziti pri dnu stabljike.
Bob početkom svibnja |
Prve mahune za berbu mogu se očekivati već početkom lipnja. Kod pripreme boba važno je da ga se ne kuha
dugo, kod starijih zrna poželjno je skinuti deblji vanjski ovoj. Vrlo je
ukusan u raznim jelima, bilo u krem juhama ili ohlađen u nekoj dobroj ljetnoj
salati. Zamrzavanjem poprimi neuglednu smeđu boju, no ako ga se prokuha i skine se vanjski smeđi sloj, ukusan je kao da smo ga netom ubrali.
Mahune boba |
Nema komentara:
Objavi komentar