O Dozi zelenila...

Biljke, godišnja doba, rad u vrtu, lutanja zelenim površinama, ideje, mnoštvo lijepih fotki...sve to i još mnogo toga, dio je mog bloga Doza zelenila. Iskustva stječem u svom vrtu u okolici Zagreba. Vrt je idealno mjesto na kojem mogu povezati i proširiti teoriju koju usvajam na fakultetu i praksu. Osim rada u vrtu imam puno drugih interesa što se tiče biljaka i prirode. Stoga ću pisati "o svemu što ima korijenje". Nadam se da ćete pronaći pokoji savjet i ideju.

Ako imate kakvih pitanja slobodno pišite na doza.zelenila@gmail.com.
Uživajte u postovima!
Valentina

srijeda, 1. travnja 2015.

Šarena cvjetna raskoš u vrtu

Ožujak je mjesec intenzivnih promjena u prirodi. Što se tiče klimatskih promjena, ožujak je prava mješavina svih mogućih atmosferskih prilika. U kontinentalnim krajevima još uvijek postoji mogućnost pojave jutarnjeg mraza, a s druge strane, danju je moguć velik raspon temperature, do 17°C, pa i više. S velikim temperaturnim kolebanjima dolazi do pojave hladnih proljetnih pljuskova popraćenih grmljavinom, do magle, jakih vjetrova, pa čak i tuče. 
Osim što donosi hirovito vrijeme, ožujak je mjesec u kojem se vrt počinje dobrano šareniti. Proljeće je stiglo u moj vrt - i to sa stilom. Na svakom koraku uz vrtne staze i na cvjetnim gredicama nailazim na mnoštvo kultivara sunovrata i jaglaca te na bergeniju, forziciju, ljubice… Sve te cvjetnice zajedno djeluju bogato, živo, raskošno… Kao stvorene su da u njima istinski uživamo.

Jaglac  (lat. Primula sp.)




Jaglac je zeljasta biljka. Sastoji se od zelenih ovalnih listova izražene teksture koji čine rozetu te od cvjetova koji mogu biti različite boje: od hladnih (nijanse plave, ljubičaste i ružičaste) do toplih boja (nijanse narančaste, žute i crvene). Jaglaci se sami rasijavaju po gredici, imaju tendenciju brzog širenja i pokrivanja površine. Neke sorte u mom su vrtu i preko 20 godina, a svake godine pridružim im poneku novu sadnicu. Nalaze se na sunčanim i polusjenovitim položajima, na cvjetnim gredicama i uz vrtne puteljke. Cvatu od sredine ožujka, a u cvjetovima možemo dugo uživati. Jaglace možemo imati i u kući, u teglicama, no nakon što ocvatu, treba ih preseliti van na cvjetnu gredicu gdje će imati sve potrebne uvjete. U kući jaglacu može biti pretoplo, a to možemo prepoznati po žućenju donjih listova. U tom slučaju potrebno ih je preseliti u neku manje zagrijanu prostoriju ili na cvjetnu gredicu.

Sunovrat ili narcisa (lat. Narcissus sp.)


Sunovrat je geofit, što znači da prezimljuje u tlu u obliku lukovice, u sredini koje se nalazi zametak iz kojeg će dogodine potjerati nova biljka. Sunovrat ima dugačko, mesnato, tamnozeleno lišće i šuplju stabljiku iz koje, kad se prereže, teče ljepljiv sok. Na cvjetnoj stabljici nalaze se cvjetovi koji mogu biti različite nijanse žute i bijele boje te različitog oblika, što ovisi o kultivaru. Cvate od sredine ožujka, ovisno o klimatskim uvjetima i položaju. U mom vrtu narcise se nalaze na sunčanim i polusjenovitim položajima.

·         Kada vaditi lukovicu narcise?
Nakon što ocvatu, ne smijemo počupati lišće, već trebamo čekati da se lišće osuši i propadne, otprilike u srpnju ili kolovozu.  Ako se lukovica prerano izvadi,nema uskladišteno dovoljno hranjivih tvari i u sljedećoj vegetaciji neće imati potpun razvoj cvijeta, a biljke će biti slabije i podložnije bolestima. Ovo je zapravo jedna od najvažnijih stvari na koje moramo paziti u vezi s narcisom.

Bergenija ili decemberica (lat. Bergenia cordifolia)


Bergenija je trajnica koja se u mom vrtu nalazi na polusjenovitoj cvjetnoj gredici. Ima velike, mesnate, tamnozelene listove. Na dugačkoj i smeđoj cvjetnoj stabljici nalaze se grozdasti cvatovi sastavljeni od ružičastih cvjetića. Bergenija raste u širinu, koristimo je i kao pokrivač tla, a visine je oko 30 cm. Cvate od sredine ožujka. U proljeće je valja pognojiti zrelim stajskim gnojem. Razmnožava se vegetativno, dijeljenjem.



Ljubičica (lat. Viola odorata)

Ljubica je prekrasna sitna trajnica, karakteristična opojna mirisa. Listovi su srcolika (bubrežasta) oblika, tamnozelene boje. Cvjetovi se nalaze na kratkim tankim stabljičicama, ljubičaste su boje, a sastoje se od pet latica. Cvjetovi su mirisni, stoga se koriste za pripravljanje parfema. Osim u industriji parfema koriste se i za jelo. Mogu se jesti kao dodatak salati ili u obliku kandiranih cvjetova u slasticama. Odgovaraju joj osunčani položaji: na cvjetnoj gredici, uz puteljke ili u travnjaku. Ljubičica je pokrivač tla, a cvate od ožujka.

Forzicija ( lat. Forsythia)


Forzicija je listopadni grm koji možemo uzgajati u slobodnorastućem obliku (kao grm) ili u obliku živice. Od sredine ožujka na granama se prvo javljaju žuti cvjetovi, a zatim listovi. Odgovaraju joj osunčani položaji, a potrebno ju je redovito orezivati nakon cvatnje kako bi se pospješila cvatnja iduće godine. Forzicija je vrlo zahvalna vrsta, nezahtjevna za uzgoj, otporna na hladnoću i vrućinu te pogodna za kontinentalna područja.


Nema komentara:

Objavi komentar